Doris Mircea, diplomat de cariera: pentru mine familia este nucleul fericirii, al echilibrului si al armoniei.

0
1450

„NUMAI PRIN CUNOAŞTERE SUNTEM CU ADEVĂRAT BOGAŢI SPIRITUAL ŞI FRUMOŞI SUFLETEŞTE”
Interviu- Successful Women Magazine-Magazine si Clubul Celebritatilor

1. Sunteti diplomat de cariera şi aveţi multe realizari recunoscute în mediul diplomatic. Aţi ocupat poziţii importante atat în cadrul reprezentanţei României la UE, la Bruxelles, cat si in centrala Ministerului Afacerilor Externe, iar in prezent sunteti Coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul MAE. Ati reusit aceste performante in cariera, la o varsta destul de frageda. Performanţe pe care orice femeie care si le-ar dori. Iar acest lucru este cu atât mai demn de remarcat cu cât se consideră că, în diplomaţie, de cele mai multe ori reusesc doar barbatii. Sunteţi, aşadar, o femeie de succes şi tocmai de aceea vreau să începem dialogul nostru cu o întrebare directă: ce a insemnat pentru dvs succesul? Şi, de fapt, există o reţetă a succesului? Dumneavoastră o aveţi?
Eu sunt pasionată de tot ceea ce fac. Pun foarte mult suflet şi cred că acesta este un lucru foarte important. Atunci cand faci ceea ce-ţi place şi te implici, sicer şi cu bună credinţă, este imposibil sa nu ai şi succes. Mulţi sunt de parere că succesul este ceva care apare şi dispare în funcţie de nu ştiu ce şansă de moment. Dimpotrivă, eu consider că succesul adevărat este dat de valoarea durabilă pe care o laşi în urmă. Dacă prin acţiunile întreprinse reuşeşti să îţi îndeplinesti atribuţiile şi chiar să faci mai mult decât să spunem „fişa postului”, dacă rezultatul acţiunilor tale este benefic pentru colectivitate şi dacă proiectul tău reuşeşte să atingă oameni, să modifice clişee, să transmită ceva bun, să lege o prietenie, să creeze apreciere şi încredere, atunci, din punctul meu de vedere, într-adevăr putem să vorbim despre succes.
Da, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, am ocupat de-a lungul carierei sarcini importante în cadrul ministerului şi acest fapt s-a datorat încrederii de care am beneficiat din partea conducerii MAE. Am realizat multe acţiuni de care sunt mandră şi sper că am reuşit să mă ridic la nivelul aşteptărilor. Drumul parcurs nu a fost uşor, dar aşa cum spune un proverb, doar prin muncă te poţi înalţa.
Pentru mine, fiecare misiune încredinţată reprezintă o provocare. Imi fixez anumite obiective pe care nu doar că îmi propun să le ating, ci vreau chiar să le depăsesc. Este cazul şi noului proiect de care mă ocup în prezent (comunicarea Uniunii Europene la nivelul cetăţenilor români, la Centrul Infoeuropa din cadrul MAE) căruia, cu concursul preţios al colaboratorilor mei, sunt convinsă că îi voi raspunde cu succes.

2. Veniti dintr-un domeniu de activitate foarte pretenţios, cu multe exigenţe şi rigori ferme, un domeniu pentru care pregatirea profesionala trebuie sa fie bazata pe foarte multa munca. Imi permit sa va intreb cat de greu este pentru o femeie sa reuseasca să demonstreze, să convingă că este un diplomat de carieră?

Indiferent despre ce domeniu am discuta, fără muncă nu poţi acumula expertiză şi nu poţi să-ţi atingi obiectivele. Cu atât mai mult când vorbim despre domeniul diplomaţiei. Este o muncă intensă, la foc continuu, dar vă asigur că sunt şi satisfacţii pe măsură. Când proiectele tale au succes, când conştientizezi că munca ta a contribuit, într-o anumită măsură, la îndeplinirea unui obiectiv al ţării tale, când cei care au competenţa de a evalua munca ta îţi spun , sincer şi simplu, „mulţumesc” acest fapt este atât de tonic şi de reconfortant încât atunci ai certitudinea că munca depusă nu a fost fără rost.
Vorbiţi despre o ideea încă larg împărtăşită şi anume că în diplomaţie femeile nu fac prea des carieră. O idee care, cred eu, poate fi sensibil modificată dacă luăm în calcul realităţile. Aşa cum întreaga noastra societate s-a schimbat, la fel s-a întamplat şi în Ministerul Afacerilor Externe. De acum vă asigur că nu mai vorbim despre diplomaţie ca despre un „turn de fildeş” sau despre un spaţiu rezervat exclusiv persoanelor de gen masculin. În prezent, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe 49% din personal sunt femei. Avem femei în funcţii de conducere, femei ambasador, deci egalitatea de şanse se aplică în deplină concordanţă cu normele europene.

3. Credeti ca Femeia Diplomat ar avea atuu-uri în plus pentru a putea schimba imaginea tarii noastre in lume?

Sunt de părere că împreună, femei şi bărbaţi, putem face mai mult, suntem egali şi ne completăm reciproc . Pentru a schimba imaginea unei ţări este nevoie de acţiuni, de o strategie pe termen mediu şi lung, în cadrul cărora trebuie să se implice toţi diplomaţii. În ceea ce priveşte vectorii de acţiune sunt de părere că trebuie utilizate persoanele cu vocaţie, fara deosebire de sex sau de alte criterii discriminatorii.

4. Credeti ca in diplomaţie ar fi necesar sa se regasesca mai multe femei, chiar si cu gradul diplomatic de Ambasador al Romaniei ?

Aşa cum vă mai spuneam, Ministerul Afacerilor Externe stă chiar foarte bine în ceea ce priveşte egalitatea de şanse. Gradul de Ambasador este cel mai înalt grad diplomatic şi, teoretic, este accesibil tuturor diplomaţilor de carieră. De ce spun teoretic, pentru că, practic, procedura de stagii, experienţă, vechime între un grad şi altul fiind destul de mare, nu toţi diplomaţii ajung sa îl poată obţine. Trebuie sa stiţi însa că un diplomat de carieră poate fi numit ambasador şi fără a avea neapărat gradul de ambasador, tocmai din considerentele enunţate mai sus. În prezent Ministerul Afacerilor Externe este reprezentat în străinătate de un număr de 18 doamne Ambasador şi 11 doamne Consul General. De aceea sunt de părere că drumul pe care ne aflăm este unul corect, necesar şi încurajator.

5. Stiu ca sunteti licentiata in drept, ati urmat un Master la ULB in Belgia, in prezent sunteti doctorand, vorbiti fluent cateva limbi straine si sunteti un apreciat vector de comunicare din cadrul MAE. Cum aţi început să vă pregătiţi în acest domeniu şi, punctual, ce a însemnat pentru dumneavoastră perioada profesionala petrecuta la Bruxelles?
Foarte concis şi la obiect, a fost perioada în care am acumulat cea mai valoroasă experienţă diplomatică. A fost o perioadă extraordinară, cu foarte multă muncă, dar cu trăiri, emoţii şi amintiri unice. Vă imaginaţi că vorbim de perioada 2002 -2008, în cadrul careia au avut loc negocierile Romaniei cu UE, urmate de semnarea Tratatului de Aderare a României la UE şi finalizate cu aderarea efectivă. Ce poate fi mai provocator, mai palpitant pentru un tânăr diplomat decât să aibă dascăli emeriţi – şi mă refer aici la Lazar Comanescu, un diplomat şi un om de excepţie căruia vreau să îi exprim şi cu această ocazie sincerele mele sentimente de respect şi preţuire -, să ia parte la elaborarea şi adoptarea unor importante decizii şi mai ales să vadă că şi el, prin propriile acţiuni, îşi poate aduce o contribuţie importantă ţării lui? Pentru mine Bruxelles-ul este şi va rămâne un loc special, cu oameni speciali şi întâmplări speciale. Aici am ucenicit, ca să spun aşa, aici m-am format ca diplomat şi tot aici am acumulat un know how pe care încă îl implementez.

6. Ati realizat mai multe proiecte diplomatice, ati coordonat evenimente in cadrul MAE printre care si Cupa MAE sau Ziua Diplomatiei Romane, campanii de promovare a imaginii României în străinătate,etc . Puteti sa ne vorbiti despre evenimentele diplomatice in care v-ati implicat şi pe care le consideraţi demne de a le menţiona fie şi într-un bilanţ de etapă al carierei dumneaavostră diplomatice ?
Trebuie să încep prin a vă spune că toate proiectele realizate se datorează unei munci de echipă. Asadar meritul este al tuturor şi vreau să le mulţumesc, încă o dată, pe această cale celor cu care am colaborat de-a lungul anilor, precum şi celor din conducerile Ministerului Afacerilor Externe care au avut încredere în mine, m-au susţinut, m-au încurajat, iar, atunci când am greşit, m-au învăţat cum să rezolv o problemă dificilă. Am avut plăcerea şi, totodata, satisfacţia să coordonez numeroase proiecte de diplomaţie publică care, din punctul meu de vedere, au contribuit la deschiderea ministerului către cetăţeni şi la înlăturarea acelei imagini de „turn de fildes” cu care era asociata institutia noastră. Unul dintre aceste proiecte este Cupa MAE la care aţi făcut referire. Organizată pentru prima dată în anul 2003, Cupa MAE a devenit în timp atât o manifestare cu tradiţie, cât şi cel mai iubit eveniment public al comunităţii diplomatice de la Bucureşti. Astfel, diplomaţii români, împreună cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti concurează în cadrul mai multor competiţii sportive, iar câştigătorii sunt premiaţi la festivitatea de la finalul Cupei, găzduită de ministrul afacerilor externe. Anul acesta ne aflăm deja la cea dea 14-a ediţia a acestui eveniment si sunt convinsa ca veti avea parte de noi surprize pregatite de colegii mei care au preluat acest domeniu. Ziua diplomaţiei române este, de asemenea, un eveniment anual al MAE, care oferă cadrul optim al realizării unui bilanţ obiectiv al activităţii diplomatice din anul precedent, al analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă faţă în viitor, precum şi al stabilirii principalelor direcţii de acţiune în activitatea diplomatică pe termen scurt şi mediu.
Dacă vorbim de campaniile cele mai dragi mie sunt cele pe care le-am organizat şi desfăşurat la Bruxelles pentru semnarea Tratatului de Aderare al României la UE şi, apoi, pentru a marca momentul aderării României la UE. După ce am revenit în centrala ministerului primul proiect mare în care m-am implicat a fost campania „Piazza di Romania”, desfăşurată în Italia, în perioada septembrie-octombrie 2008, al cărei obiectiv l-a constituit contracararea imaginilor şi a reacţiilor negative existente în acea perioadă la adresa românilor. Campania a avut un caracter social, urmărind detensionarea raportării italienilor la români, evidenţierea valorilor comune ale celor două ţări, cultivarea unei atitudini pozitive faţă de români, precum şi promovarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. Desigur, sunt multe alte campanii, pe diferite teme de actualitate şi subiecte de interes, dar şi programe de diplomaţie publică dedicate unor aniversări importante, acţiuni tematice, conferinţe, fiecare dintre acestea aducându-şi contribuţia la promovarea imaginii MAE şi a României în general. Câteva care îmi vin acum în minte: Campania „Viză pentru SUA”, Campania pentru aderarea României la spaţiul Schengen, programul „MAE, 150 de ani de diplomaţie”, Cursurile Titulescu, evenimente dedicate Zilei Francofoniei, Zilei Europei, Zilei Naţionale a Romaniei, turul ciclist al MAE organizat în parteneriat cu Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici ş.a.
Aşa cum îmi place să o spun cu deplină sinceritate, aceasta a fost o pagina frumoasă din cariera mea. Iar acum scriu o alta, alături de o altă echipa, formată din colegi cu adevărat profesionişti şi entuziaşti, aici, la Centrul Infoeuropa. În prezent lucrăm intens la proiecte noi, care să vină în sprijinul informării cetăţenilor. De aceea, profit de prilejul pe care mi-l oferiţi prin acest dialog pentru a adresa, dumneavoastră şi cititorilor revistei dumneavostră, invitaţia de a sărbătorii anul acesta Ziua Europei împreună cu noi, în data de 9 mai 2014 la Centrul Infoeuropa şi pe 11 mai 2014, în Parcul Cişmigiu la primul eveniment de stradă care va reuni Statele Membre ale UE – „Piaţa Statelor Membre”, pe care îl organizăm în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.

7. Ati coordonat o serie de campanii destinate cetatenilor români aflati in alte tari, in conditii de criza. Ce ar trebui sa stie un cetatean roman inainte de a alege sa lucreze in strainatate sau sa se stabileasca in alta tara si ce ar trebui sa faca cei care deja sunt acolo si trec prin momente de criza sau chiar sunt pe teritoriul unor state aflate în razboi?
Cetăţenii români ar trebui ca înainte de a alege o destinaţie de vacanţă sau de a întreprinde o călătorie de business, să consulte, pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „sfaturi, alerte de călătorie”. Acolo vor găsi informaţii foarte utile pentru siguranţa lor, precum şi datele de contact ale oficiilor diplomatice din zonă.
În cazul cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate este foarte important să-şi semnaleze prezenţa la oficiul diplomatic român din ţara lor de adopţie, tocmai pentru a putea fi reperaţi şi sprijiniţi în condiţii nedorite de calamităţi naturale, situaţii de criză sau razboi,etc.

9. Sunteti diplomat de cariera in viata profesionala, dar sunteti sotie si mamica unei fetite superbe pe care am avut ocazia sa o vedem la Gala FEMEI DE SUCCES cand ati participat in calitate de premiata. Cum a fost copilăria dvs ?Iar, dacă ar fi să faceţi o comparaţie, cum ati dori sa fie si copilaria fetitei dvs si ce o indrumati sa aleaga in cariera?

Da sunt soţie, mamă şi femeie diplomat de carieră. Poate că veţi crede că aceste calităţi nu fac împreună casă bună, dar, bazându-mă pe experienţa mea de viaţă, nu cred aşa ceva. Chiar dacă pare dificil, să ştiţi că printr-o bună organizare şi cu condiţia susţinerii celor de acasă toate aceste deziderate, profesionale şi civice, pot fi realizate. Până să o avem pe Irenne, fiica noastră, cariera era cam pe primul loc, trebuie să mărturisesc. După ce a aparut în viaţa noastră am realizat că Irenne este cel mai minunat lucru care putea sa ni se întâmple. Ea este cea mai mare bucurie, împlinire, realizare a mea şi sunt extrem de mândră că sunt mama ei.
Copilăria mea a fost extrem de fericită pentru că am avut parte de părinţi minunaţi, care au ştiut să mă educe frumos şi să îmi ghideze paşii astfel încât să fiu un om corect şi demn. Vă imaginaţi cam ce fel de copil putea fi cel dintre-o familie compunsă dintr-un diplomat si un psiholog?! Eu mereu spun că am luat de la amândoi ce era mai bun! Am avut, ce-i drept, şi şansa de a călătorii de mică şi de a face cunoştinţă cu alte culturi, cu diverse colectivităţi umane, ceea ce m-a ajutat de timpuriu şi mi-a deschis nişte orizonturi aparte pentru devenirea mea, pentru opţiunile mele. Ce să vă spun… m-am născut în diplomaţie, am crescut în diplomaţie şi am şansa şi răspunderea să şi profesez aici, în diplomaţie.
Pentru Irenne, fetiţa mea, îmi doresc să îi pot oferi măcar atât cât mi-au oferit mie părinţii, daca nu mai mult. Imi doresc să-i insuflu aceleaşi valori pe care şi eu le-am primit, să aibă un suflet frumos şi vreau să-i pot fi cea mai bună prietenă, aşa cum este mama mea pentru mine. De la mama am învăţat foarte multe lucruri şi continui să învăţ. De aceea, nu cred că există suficiente cuvinte pentru a-i mulţumi pentru tot ceea ce face pentru noi, pentru că îmi este mereu alături şi pentru că, chiar şi atunci când greşesc, mă iubeşte la fel de mult, poate chiar mai mult!

10. Cum decurge o zi din viaţa doamnei Doris Mircea?

Pentru mine, cuvantul de ordine este acţiune. Sunt o persoană foarte activă, căreia timpul nu-i ajunge niciodată pentru câte are în gand să facă! Dacă aş încerca să fac o descriere succintă, aceasta ar putea arata cam asa: soluţionarea sarcinilor de serviciu, analizarea noilor oportunităţi în materie de proiecte, cercetare, lectură, socializare, susţinerea unor cauze si participarea la evenimente, activitati recreative cu prietenii si/sau familia, familia având, bineînţeles, un loc distinct în ierarhizarea priorităţilor fecărei zile.

11 Mi-aţi pomenit foarte des în dialogul noastru acest cuvânt”familie” şi asta mă face să vă întreb:ce inseamna, pentru dumnoavoastră, famila? Care este secretul unei casnicii de durata? Cat credeti ca poate dura dragostea intr-o relatie? Cât timp acordaţi vieţii private, familiei?

Pentru mine familia este nucleul fericirii, al echilibrului si al armoniei. Nu există un secret în ceea ce priveşte căsnicia. Dragostea poate dura o viaţă, intensitatea acesteia se poate modifica, dar important este ca partenerii să găsească modalităţile de a ţine acel foc aprins. Pentru mine lucrurile cele mai importante într-o căsnicie sunt respectul şi încrederea. Acum îi acord familiei mai mult timp, spre bucuria lor. Au fost perioade însă, în care, din cauza îndatoririlor de serviciu, i-am cam neglijat. Cu toate acestea, ai mei, familia, mi-au fost alături, susţinându-ma în îndeplinirea dorinţelor şi a aspiraţiilor, ceea ce am apreciat şi apreciez foarte mult!

12. Sunteţi o femeie frumoasă, aveti timp suficient pentru a avea grija de dvs? Ce anume apreciaţi în mod deosebit in materie de cosmetica si frumusete?
Vă mulţumesc pentru compliment, cred însă că cel mai important este să ai un suflet frumos pentru că, numai atunci poţi primi şi poţi dărui frumuseţe. Ca orice femeie încerc să-mi gasesc timp şi pentru mine şi sunt pasionată de tot ce apare nou în materie de întreţinere, îngrijire corporală şi facială. Îmi plac spa-urile, sunt un fan al masajului, dar şi al tehnologiilor care se bazează pe vitamine, oxigen baric sau bioregenerare cu extracte autologe de plasma si trombocite.

13. Prin natura profesiei aţi călătorit mult. Ce locuri v-au impresionat în mod aparte ? Cum a fost ulima vacanta si unde v-aţi petrecut-o?
Aveţi dreptate, sunt pasionată de călătorii fie că le fac în interes de serviciu sau în plan personal. Bat recordul la cat de repede ma pot decide asupra unei destinatii sau la împachetat, despachetat o valiza. Cât priveşte o destinaţie preferată pentru călătorii aici mă puneţi la o grea încercare. Pentru mine, fiecare loc îşi are frumuseţea lui aşa că ar trebui sa va fac un top 10 cu explicaţiile aferente şi nu v-ar ajunge revista decat pentru acest lucru. Ceea ce îmi place foarte mult este faptul că din fiecare loc în care am fost am adunat câte o amintire pe care o preţuiesc şi o păstrez la loc sigur. Ultima vacanţă a fost în Turcia, Antalya.

14. Este de la sine înţeles că , prin natura profesiei, aţi cunoscut personalităţi politice sau culturare de excepţie- Care consideraţi că este cea mai importanta personalitate cu care ati dat mana in cariera dvs? Cine v-a inpresionat cel mai mult si ce intalniri cu totul de excepţie ati avut in acest domeniu?

Va imaginaţi că datorită atribuţiilor ce mi-au revenit în serviciul diplomatic am avut nenumărate ocazii să particip la întâlniri importante, atât în perioada postului meu la Bruxelles, cât şi ulterior. Am dat mâna cu preşedinţi de state sau de organisme europene şi internaţionale, cu prim miniştri, miniştri ai afacerilor externe. Da, pot spune că m-a impresionat foarte mult o întalnire la care am avut şansa să particip, întâlnirea ministrului afacerilor externe român cu Shimon Peres, preşedintele Israelului. Nu degeaba există acel proverb conform căruia se spune că omul cât trăieşte învaţă! Pentru mine acea întâlnire a fost o bucurie, o încărcare, o lecţie! Eu consider că până la această vârstă am avut şansa de a vedea, de a asista şi a contribui la momente importante, am învăţat multe, dar sunt conştientă că mai am încă foarte mult de cercetat şi descoperit. Acest lucru îmi oferă adrenalina necesară pentru a merge mai departe, cu aceeaşi bucurie de viaţa pentru că ştiu că numai prin cunoaştere suntem cu adevărat bogaţi spiritual şi frumoşi sufleteşte.

1. Sunteti diplomat de cariera şi aveţi multe realizari recunoscute în mediul diplomatic. Aţi ocupat poziţii importante atat în cadrul reprezentanţei României la UE, la Bruxelles, cat si in centrala Ministerului Afacerilor Externe, iar in prezent sunteti Coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul MAE. Ati reusit aceste performante in cariera, la o varsta destul de frageda. Performanţe pe care orice femeie care si le-ar dori. Iar acest lucru este cu atât mai demn de remarcat cu cât se consideră că, în diplomaţie, de cele mai multe ori reusesc doar barbatii. Sunteţi, aşadar, o femeie de succes şi tocmai de aceea vreau să începem dialogul nostru cu o întrebare directă: ce a insemnat pentru dvs succesul? Şi, de fapt, există o reţetă a succesului? Dumneavoastră o aveţi?
Eu sunt pasionată de tot ceea ce fac. Pun foarte mult suflet şi cred că acesta este un lucru foarte important. Atunci cand faci ceea ce-ţi place şi te implici, sicer şi cu bună credinţă, este imposibil sa nu ai şi succes. Mulţi sunt de parere că succesul este ceva care apare şi dispare în funcţie de nu ştiu ce şansă de moment. Dimpotrivă, eu consider că succesul adevărat este dat de valoarea durabilă pe care o laşi în urmă. Dacă prin acţiunile întreprinse reuşeşti să îţi îndeplinesti atribuţiile şi chiar să faci mai mult decât să spunem „fişa postului”, dacă rezultatul acţiunilor tale este benefic pentru colectivitate şi dacă proiectul tău reuşeşte să atingă oameni, să modifice clişee, să transmită ceva bun, să lege o prietenie, să creeze apreciere şi încredere, atunci, din punctul meu de vedere, într-adevăr putem să vorbim despre succes.
Da, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, am ocupat de-a lungul carierei sarcini importante în cadrul ministerului şi acest fapt s-a datorat încrederii de care am beneficiat din partea conducerii MAE. Am realizat multe acţiuni de care sunt mandră şi sper că am reuşit să mă ridic la nivelul aşteptărilor. Drumul parcurs nu a fost uşor, dar aşa cum spune un proverb, doar prin muncă te poţi înalţa.
Pentru mine, fiecare misiune încredinţată reprezintă o provocare. Imi fixez anumite obiective pe care nu doar că îmi propun să le ating, ci vreau chiar să le depăsesc. Este cazul şi noului proiect de care mă ocup în prezent (comunicarea Uniunii Europene la nivelul cetăţenilor români, la Centrul Infoeuropa din cadrul MAE) căruia, cu concursul preţios al colaboratorilor mei, sunt convinsă că îi voi raspunde cu succes.

2. Veniti dintr-un domeniu de activitate foarte pretenţios, cu multe exigenţe şi rigori ferme, un domeniu pentru care pregatirea profesionala trebuie sa fie bazata pe foarte multa munca. Imi permit sa va intreb cat de greu este pentru o femeie sa reuseasca să demonstreze, să convingă că este un diplomat de carieră?

Indiferent despre ce domeniu am discuta, fără muncă nu poţi acumula expertiză şi nu poţi să-ţi atingi obiectivele. Cu atât mai mult când vorbim despre domeniul diplomaţiei. Este o muncă intensă, la foc continuu, dar vă asigur că sunt şi satisfacţii pe măsură. Când proiectele tale au succes, când conştientizezi că munca ta a contribuit, într-o anumită măsură, la îndeplinirea unui obiectiv al ţării tale, când cei care au competenţa de a evalua munca ta îţi spun , sincer şi simplu, „mulţumesc” acest fapt este atât de tonic şi de reconfortant încât atunci ai certitudinea că munca depusă nu a fost fără rost.
Vorbiţi despre o ideea încă larg împărtăşită şi anume că în diplomaţie femeile nu fac prea des carieră. O idee care, cred eu, poate fi sensibil modificată dacă luăm în calcul realităţile. Aşa cum întreaga noastra societate s-a schimbat, la fel s-a întamplat şi în Ministerul Afacerilor Externe. De acum vă asigur că nu mai vorbim despre diplomaţie ca despre un „turn de fildeş” sau despre un spaţiu rezervat exclusiv persoanelor de gen masculin. În prezent, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe 49% din personal sunt femei. Avem femei în funcţii de conducere, femei ambasador, deci egalitatea de şanse se aplică în deplină concordanţă cu normele europene.

3. Credeti ca Femeia Diplomat ar avea atuu-uri în plus pentru a putea schimba imaginea tarii noastre in lume?

Sunt de părere că împreună, femei şi bărbaţi, putem face mai mult, suntem egali şi ne completăm reciproc . Pentru a schimba imaginea unei ţări este nevoie de acţiuni, de o strategie pe termen mediu şi lung, în cadrul cărora trebuie să se implice toţi diplomaţii. În ceea ce priveşte vectorii de acţiune sunt de părere că trebuie utilizate persoanele cu vocaţie, fara deosebire de sex sau de alte criterii discriminatorii.

4. Credeti ca in diplomaţie ar fi necesar sa se regasesca mai multe femei, chiar si cu gradul diplomatic de Ambasador al Romaniei ?

Aşa cum vă mai spuneam, Ministerul Afacerilor Externe stă chiar foarte bine în ceea ce priveşte egalitatea de şanse. Gradul de Ambasador este cel mai înalt grad diplomatic şi, teoretic, este accesibil tuturor diplomaţilor de carieră. De ce spun teoretic, pentru că, practic, procedura de stagii, experienţă, vechime între un grad şi altul fiind destul de mare, nu toţi diplomaţii ajung sa îl poată obţine. Trebuie sa stiţi însa că un diplomat de carieră poate fi numit ambasador şi fără a avea neapărat gradul de ambasador, tocmai din considerentele enunţate mai sus. În prezent Ministerul Afacerilor Externe este reprezentat în străinătate de un număr de 18 doamne Ambasador şi 11 doamne Consul General. De aceea sunt de părere că drumul pe care ne aflăm este unul corect, necesar şi încurajator.

5. Stiu ca sunteti licentiata in drept, ati urmat un Master la ULB in Belgia, in prezent sunteti doctorand, vorbiti fluent cateva limbi straine si sunteti un apreciat vector de comunicare din cadrul MAE. Cum aţi început să vă pregătiţi în acest domeniu şi, punctual, ce a însemnat pentru dumneavoastră perioada profesionala petrecuta la Bruxelles?
Foarte concis şi la obiect, a fost perioada în care am acumulat cea mai valoroasă experienţă diplomatică. A fost o perioadă extraordinară, cu foarte multă muncă, dar cu trăiri, emoţii şi amintiri unice. Vă imaginaţi că vorbim de perioada 2002 -2008, în cadrul careia au avut loc negocierile Romaniei cu UE, urmate de semnarea Tratatului de Aderare a României la UE şi finalizate cu aderarea efectivă. Ce poate fi mai provocator, mai palpitant pentru un tânăr diplomat decât să aibă dascăli emeriţi – şi mă refer aici la Lazar Comanescu, un diplomat şi un om de excepţie căruia vreau să îi exprim şi cu această ocazie sincerele mele sentimente de respect şi preţuire -, să ia parte la elaborarea şi adoptarea unor importante decizii şi mai ales să vadă că şi el, prin propriile acţiuni, îşi poate aduce o contribuţie importantă ţării lui? Pentru mine Bruxelles-ul este şi va rămâne un loc special, cu oameni speciali şi întâmplări speciale. Aici am ucenicit, ca să spun aşa, aici m-am format ca diplomat şi tot aici am acumulat un know how pe care încă îl implementez.

6. Ati realizat mai multe proiecte diplomatice, ati coordonat evenimente in cadrul MAE printre care si Cupa MAE sau Ziua Diplomatiei Romane, campanii de promovare a imaginii României în străinătate,etc . Puteti sa ne vorbiti despre evenimentele diplomatice in care v-ati implicat şi pe care le consideraţi demne de a le menţiona fie şi într-un bilanţ de etapă al carierei dumneaavostră diplomatice ?
Trebuie să încep prin a vă spune că toate proiectele realizate se datorează unei munci de echipă. Asadar meritul este al tuturor şi vreau să le mulţumesc, încă o dată, pe această cale celor cu care am colaborat de-a lungul anilor, precum şi celor din conducerile Ministerului Afacerilor Externe care au avut încredere în mine, m-au susţinut, m-au încurajat, iar, atunci când am greşit, m-au învăţat cum să rezolv o problemă dificilă. Am avut plăcerea şi, totodata, satisfacţia să coordonez numeroase proiecte de diplomaţie publică care, din punctul meu de vedere, au contribuit la deschiderea ministerului către cetăţeni şi la înlăturarea acelei imagini de „turn de fildes” cu care era asociata institutia noastră. Unul dintre aceste proiecte este Cupa MAE la care aţi făcut referire. Organizată pentru prima dată în anul 2003, Cupa MAE a devenit în timp atât o manifestare cu tradiţie, cât şi cel mai iubit eveniment public al comunităţii diplomatice de la Bucureşti. Astfel, diplomaţii români, împreună cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti concurează în cadrul mai multor competiţii sportive, iar câştigătorii sunt premiaţi la festivitatea de la finalul Cupei, găzduită de ministrul afacerilor externe. Anul acesta ne aflăm deja la cea dea 14-a ediţia a acestui eveniment si sunt convinsa ca veti avea parte de noi surprize pregatite de colegii mei care au preluat acest domeniu. Ziua diplomaţiei române este, de asemenea, un eveniment anual al MAE, care oferă cadrul optim al realizării unui bilanţ obiectiv al activităţii diplomatice din anul precedent, al analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă faţă în viitor, precum şi al stabilirii principalelor direcţii de acţiune în activitatea diplomatică pe termen scurt şi mediu.
Dacă vorbim de campaniile cele mai dragi mie sunt cele pe care le-am organizat şi desfăşurat la Bruxelles pentru semnarea Tratatului de Aderare al României la UE şi, apoi, pentru a marca momentul aderării României la UE. După ce am revenit în centrala ministerului primul proiect mare în care m-am implicat a fost campania „Piazza di Romania”, desfăşurată în Italia, în perioada septembrie-octombrie 2008, al cărei obiectiv l-a constituit contracararea imaginilor şi a reacţiilor negative existente în acea perioadă la adresa românilor. Campania a avut un caracter social, urmărind detensionarea raportării italienilor la români, evidenţierea valorilor comune ale celor două ţări, cultivarea unei atitudini pozitive faţă de români, precum şi promovarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. Desigur, sunt multe alte campanii, pe diferite teme de actualitate şi subiecte de interes, dar şi programe de diplomaţie publică dedicate unor aniversări importante, acţiuni tematice, conferinţe, fiecare dintre acestea aducându-şi contribuţia la promovarea imaginii MAE şi a României în general. Câteva care îmi vin acum în minte: Campania „Viză pentru SUA”, Campania pentru aderarea României la spaţiul Schengen, programul „MAE, 150 de ani de diplomaţie”, Cursurile Titulescu, evenimente dedicate Zilei Francofoniei, Zilei Europei, Zilei Naţionale a Romaniei, turul ciclist al MAE organizat în parteneriat cu Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici ş.a.
Aşa cum îmi place să o spun cu deplină sinceritate, aceasta a fost o pagina frumoasă din cariera mea. Iar acum scriu o alta, alături de o altă echipa, formată din colegi cu adevărat profesionişti şi entuziaşti, aici, la Centrul Infoeuropa. În prezent lucrăm intens la proiecte noi, care să vină în sprijinul informării cetăţenilor. De aceea, profit de prilejul pe care mi-l oferiţi prin acest dialog pentru a adresa, dumneavoastră şi cititorilor revistei dumneavostră, invitaţia de a sărbătorii anul acesta Ziua Europei împreună cu noi, în data de 9 mai 2014 la Centrul Infoeuropa şi pe 11 mai 2014, în Parcul Cişmigiu la primul eveniment de stradă care va reuni Statele Membre ale UE – „Piaţa Statelor Membre”, pe care îl organizăm în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.

7. Ati coordonat o serie de campanii destinate cetatenilor români aflati in alte tari, in conditii de criza. Ce ar trebui sa stie un cetatean roman inainte de a alege sa lucreze in strainatate sau sa se stabileasca in alta tara si ce ar trebui sa faca cei care deja sunt acolo si trec prin momente de criza sau chiar sunt pe teritoriul unor state aflate în razboi?
Cetăţenii români ar trebui ca înainte de a alege o destinaţie de vacanţă sau de a întreprinde o călătorie de business, să consulte, pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „sfaturi, alerte de călătorie”. Acolo vor găsi informaţii foarte utile pentru siguranţa lor, precum şi datele de contact ale oficiilor diplomatice din zonă.
În cazul cetăţenilor români care şi-au stabilit domiciliul în străinătate este foarte important să-şi semnaleze prezenţa la oficiul diplomatic român din ţara lor de adopţie, tocmai pentru a putea fi reperaţi şi sprijiniţi în condiţii nedorite de calamităţi naturale, situaţii de criză sau razboi,etc.

9. Sunteti diplomat de cariera in viata profesionala, dar sunteti sotie si mamica unei fetite superbe pe care am avut ocazia sa o vedem la Gala FEMEI DE SUCCES cand ati participat in calitate de premiata. Cum a fost copilăria dvs ?Iar, dacă ar fi să faceţi o comparaţie, cum ati dori sa fie si copilaria fetitei dvs si ce o indrumati sa aleaga in cariera?

Da sunt soţie, mamă şi femeie diplomat de carieră. Poate că veţi crede că aceste calităţi nu fac împreună casă bună, dar, bazându-mă pe experienţa mea de viaţă, nu cred aşa ceva. Chiar dacă pare dificil, să ştiţi că printr-o bună organizare şi cu condiţia susţinerii celor de acasă toate aceste deziderate, profesionale şi civice, pot fi realizate. Până să o avem pe Irenne, fiica noastră, cariera era cam pe primul loc, trebuie să mărturisesc. După ce a aparut în viaţa noastră am realizat că Irenne este cel mai minunat lucru care putea sa ni se întâmple. Ea este cea mai mare bucurie, împlinire, realizare a mea şi sunt extrem de mândră că sunt mama ei.
Copilăria mea a fost extrem de fericită pentru că am avut parte de părinţi minunaţi, care au ştiut să mă educe frumos şi să îmi ghideze paşii astfel încât să fiu un om corect şi demn. Vă imaginaţi cam ce fel de copil putea fi cel dintre-o familie compunsă dintr-un diplomat si un psiholog?! Eu mereu spun că am luat de la amândoi ce era mai bun! Am avut, ce-i drept, şi şansa de a călătorii de mică şi de a face cunoştinţă cu alte culturi, cu diverse colectivităţi umane, ceea ce m-a ajutat de timpuriu şi mi-a deschis nişte orizonturi aparte pentru devenirea mea, pentru opţiunile mele. Ce să vă spun… m-am născut în diplomaţie, am crescut în diplomaţie şi am şansa şi răspunderea să şi profesez aici, în diplomaţie.
Pentru Irenne, fetiţa mea, îmi doresc să îi pot oferi măcar atât cât mi-au oferit mie părinţii, daca nu mai mult. Imi doresc să-i insuflu aceleaşi valori pe care şi eu le-am primit, să aibă un suflet frumos şi vreau să-i pot fi cea mai bună prietenă, aşa cum este mama mea pentru mine. De la mama am învăţat foarte multe lucruri şi continui să învăţ. De aceea, nu cred că există suficiente cuvinte pentru a-i mulţumi pentru tot ceea ce face pentru noi, pentru că îmi este mereu alături şi pentru că, chiar şi atunci când greşesc, mă iubeşte la fel de mult, poate chiar mai mult!

10. Cum decurge o zi din viaţa doamnei Doris Mircea?

Pentru mine, cuvantul de ordine este acţiune. Sunt o persoană foarte activă, căreia timpul nu-i ajunge niciodată pentru câte are în gand să facă! Dacă aş încerca să fac o descriere succintă, aceasta ar putea arata cam asa: soluţionarea sarcinilor de serviciu, analizarea noilor oportunităţi în materie de proiecte, cercetare, lectură, socializare, susţinerea unor cauze si participarea la evenimente, activitati recreative cu prietenii si/sau familia, familia având, bineînţeles, un loc distinct în ierarhizarea priorităţilor fecărei zile.

11 Mi-aţi pomenit foarte des în dialogul noastru acest cuvânt”familie” şi asta mă face să vă întreb:ce inseamna, pentru dumnoavoastră, famila? Care este secretul unei casnicii de durata? Cat credeti ca poate dura dragostea intr-o relatie? Cât timp acordaţi vieţii private, familiei?

Pentru mine familia este nucleul fericirii, al echilibrului si al armoniei. Nu există un secret în ceea ce priveşte căsnicia. Dragostea poate dura o viaţă, intensitatea acesteia se poate modifica, dar important este ca partenerii să găsească modalităţile de a ţine acel foc aprins. Pentru mine lucrurile cele mai importante într-o căsnicie sunt respectul şi încrederea. Acum îi acord familiei mai mult timp, spre bucuria lor. Au fost perioade însă, în care, din cauza îndatoririlor de serviciu, i-am cam neglijat. Cu toate acestea, ai mei, familia, mi-au fost alături, susţinându-ma în îndeplinirea dorinţelor şi a aspiraţiilor, ceea ce am apreciat şi apreciez foarte mult!

12. Sunteţi o femeie frumoasă, aveti timp suficient pentru a avea grija de dvs? Ce anume apreciaţi în mod deosebit in materie de cosmetica si frumusete?
Vă mulţumesc pentru compliment, cred însă că cel mai important este să ai un suflet frumos pentru că, numai atunci poţi primi şi poţi dărui frumuseţe. Ca orice femeie încerc să-mi gasesc timp şi pentru mine şi sunt pasionată de tot ce apare nou în materie de întreţinere, îngrijire corporală şi facială. Îmi plac spa-urile, sunt un fan al masajului, dar şi al tehnologiilor care se bazează pe vitamine, oxigen baric sau bioregenerare cu extracte autologe de plasma si trombocite.

13. Prin natura profesiei aţi călătorit mult. Ce locuri v-au impresionat în mod aparte ? Cum a fost ulima vacanta si unde v-aţi petrecut-o?
Aveţi dreptate, sunt pasionată de călătorii fie că le fac în interes de serviciu sau în plan personal. Bat recordul la cat de repede ma pot decide asupra unei destinatii sau la împachetat, despachetat o valiza. Cât priveşte o destinaţie preferată pentru călătorii aici mă puneţi la o grea încercare. Pentru mine, fiecare loc îşi are frumuseţea lui aşa că ar trebui sa va fac un top 10 cu explicaţiile aferente şi nu v-ar ajunge revista decat pentru acest lucru. Ceea ce îmi place foarte mult este faptul că din fiecare loc în care am fost am adunat câte o amintire pe care o preţuiesc şi o păstrez la loc sigur. Ultima vacanţă a fost în Turcia, Antalya.

14. Este de la sine înţeles că , prin natura profesiei, aţi cunoscut personalităţi politice sau culturare de excepţie- Care consideraţi că este cea mai importanta personalitate cu care ati dat mana in cariera dvs? Cine v-a inpresionat cel mai mult si ce intalniri cu totul de excepţie ati avut in acest domeniu?

Va imaginaţi că datorită atribuţiilor ce mi-au revenit în serviciul diplomatic am avut nenumărate ocazii să particip la întâlniri importante, atât în perioada postului meu la Bruxelles, cât şi ulterior. Am dat mâna cu preşedinţi de state sau de organisme europene şi internaţionale, cu prim miniştri, miniştri ai afacerilor externe. Da, pot spune că m-a impresionat foarte mult o întalnire la care am avut şansa să particip, întâlnirea ministrului afacerilor externe român cu Shimon Peres, preşedintele Israelului. Nu degeaba există acel proverb conform căruia se spune că omul cât trăieşte învaţă! Pentru mine acea întâlnire a fost o bucurie, o încărcare, o lecţie! Eu consider că până la această vârstă am avut şansa de a vedea, de a asista şi a contribui la momente importante, am învăţat multe, dar sunt conştientă că mai am încă foarte mult de cercetat şi descoperit. Acest lucru îmi oferă adrenalina necesară pentru a merge mai departe, cu aceeaşi bucurie de viaţa pentru că ştiu că numai prin cunoaştere suntem cu adevărat bogaţi spiritual şi frumoşi sufleteşte.

LĂSAȚI UN MESAJ