BOOKFEST 2016 – Lansari de carti

0
647

Doamna Rodica Vătăman Subţirelu, redactor-şef al revistei Cronica Timpului, şi domnul Petre Răcănel, preşedintele Federaţiei Societatea Civilă Românească, membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi-au lansat ultimele cărţi în cuprinsul manifestărilor de la Bookfest, 2016.

Editura Betta  a organizat lansarea unor cărţi de excepţie: Bătălia pentru România vol. I şi Bătălia pentru România – Începuturi târzii vol. II, autor dipl.ec. Petre Răcănel şi volumele de poezie Vise din vis şi Haiku din colecţia Din iubire pentru tine, autor Rodica Vătăman Subţirelu.

În faţa unui numeros public, iubitor de carte frumoasă, jurnalişti, membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti, scriitori, istorici, profesori, sociologi, politologi, artişti plastici, regizori de film şi de teatru, actori, au fost prezentate noile volume semnate de poeta Rodica Vătăman Subţirelu şi de economistul şi politologul Petre Răcănel.

Dr. Corina Popescu a analizat, competent şi revelator, modul în care ideile poetice afirmate de Rodica Vătăman Subţirelu au fost puse în versuri şi în imagini, în cuprinsul unei viziuni originale, sensibile şi transfiguratoare a unor variate aspecte ale realului. A fost evident faptul că adeziunea doamnei dr. Corina Popescu la poezia Rodicăi Vătăman Subţirelu este profundă, fondată pe înalte criterii artistice.

Pornind de la exegezele pe care criticul şi istoricul literar Mihail Diaconescu le-a dedicat poeziei prin care Rodica Vătăman Subţirelu s-a impus, semnatara acestor rânduri a reliefat îndeosebi noutatea imagistică şi de viziune pe care cele două cărţi de versuri le impune. Este binecunoscut faptul că Mihail Diaconescu a dedicat poeziei semnate de Rodica Vătăman Subţirelu analize critice de o înaltă ţinută ştiinţifică.

Prozatoarea Eliza Roha a încadrat versurile Rodicăi Vătăman Subţirelu în tradiţiile poeziei româneşti de tip haiku.

Actriţa Claudia Motea a pornit în prezentarea sa de la constatarea că poezia creată de Rodica Vătăman Subţirelu se distinge prin îmbinarea atitudinilor lirice cu preocuparea pentru singularizare în cuprinsul literaturii române.

În total contrast cu poezia lirică a doamnei Rodica Vătăman Subţirelu se situează riguroasele şi cuprinzătoarele analize economice, politice şi sociologice pe care domnul Petre Răcănel le întreprinde în cele două volume Bătălia pentru România.

Valoarea deosebită a volumelor semnate de domnul Petre Răcănel a fost subliniată de conf.univ.dr. Gabriel I Năstase, de conf.dr. Corneliu Zeana, de domnul  Constantin Băjenaru şi de poeta Rodica Vătăman Subţirelu.

Sunt volume în care analiza unor date precise ale realităţii pe care o trăim este asociată cu numeroase propuneri concrete pentru îndreptarea unor aspecte ale modului de funcţionare al instituţiilor noastre economice şi administrative.    Spiritul lor lucid şi analitic este asociat cu cel practic şi cu cel vizionar.

Ţinem să subliniem, în mod deosebit, caracterul complex al personalităţii domnului Petre Răcănel – diplomat, om de afaceri, jurnalist, scriitor susţinut, în demersurile sale, de înalte valori patriotice, civice şi morale. Acest fapt explică interesul cu care publicul lector receptează cărţile sale.

Actriţa Doina Ghiţescu a încântat publicul cu lectura plină de expresivitate artistică a unor versuri din volumul Vise din vis al poetei Rodica Vătăman Subţirelu şi a unui emoţionant fragment din Bătălia pentru România, în care domnul Petre Răcănel a evocat geniul creator al lui Brâncuşi.

Importanţa celor două lansări este evidenţiată, între multe altele, de adeziunea publicului participant la ideile şi valorile pe care acestea le propun.

LĂSAȚI UN MESAJ